General Knowledge (GK) and Current Affairs 2013- 7thMarch
Civil Services Examination 2013 is held by UPSC and preliminary exam is on 26th May, 2013. As we know that paper is divided into different parts which include objective type questions of English, GK & Current affair, and subject wise. AllGovtJobs only aims to provide General Knowledge and currents affairs question to reader which might be do little help in your preparation for any exam.
As we know GK and current affairs is an important parameter which decides whether the candidate is passed or failed the exam. Never take GK and current affairs part so easy. You need to do work hard for this section to score good marks. We all know in exam paper there are other parts also like English, aptitude, subject related, reasoning etc but to give exam on the basis of aptitude and English knowledge is wrong, GK is an important parameter.
AllGovtJobs want your success!!! Here are some current affairs and GK quiz questions, hope you find it advantageous.
1. Recently, in which among of the following states, land acquisition for the Posco steel plant is re started?
a. Bihar
b. West Bengal
c. Odisha
d. Jharkhand
Answer: Odisha
2. Which among the films has won the award in the best film category at the BAFTA award 2013?
a. Life of Pie
b. Les Miserables
c. Lincoln
d. Argo
Answer: Argo
3. Which among the following panel is looking into ways to improve the country’s overall business climate?
a. Arup Roy Choudhury panel
b. Damodaran panel
c. Deveshwar panel
d. B.P. Rao panel
Answer: Damodaran panel
4. Recently, which among the following has announced its plans to launch the world’s largest solar sail in 2014?
a. ISRO
b. NASA
c. European Space Agency
d. Japanese Space Agency
Answer: ISRO
5. The Kishenganga river, on which India is constructing a power project is a tributary of the -----?
a. Ganga river
b. Jhelum river
c. Chenab river
d. Yamuna river
Answer: Jhelum river
6. Who among the following is the head of the panel appointed by the Union Enviorment ministry to examine the Western Ghats ecology expert panel report “in a holistic and multidisciplinary fashion”.
a. Nikil Dey
b. K Kasturirangan
c. Arun Maria
d. Sunita Narain
Answer: K Katurirangan
7. The Maheshwar power project, which is recently in news is located in -----?
a. Maharashtra
b. Odisha
c. Madhya Pradesh
d. Karnataka
Answer: Madhya Pradesh
8. Who among the following Indian is a member of the Global Ocean Commission (GOC), which is recently formed to restore health and productivity to the ocean?
a. Vandana Shiva
b. Rajendra Pachauri
c. Ratan Tata
d. Navi Pillay
Answer: Ratan Tata
9. Recently, the enviorment ministry has constituted a committee to review how elephant reserves and corridors across the country can get a higher level of legal protection under existing green laws. The committee is headed by ------?
a. Ajay Desai
b. Sanjay Upadhayaya
c. J D Sharma
d. Vinod Rishi
Answer: Vinod Rishi
10. Table tennis legend Zhuang Zedong, who played a major role in ping pong diplomacy passed away recently. He hails from -----?
a. Thailand
b. China
c. Japan
d. South Korea
Answer: China